Facebook wprowadza zmiany po cichu?

Polityka Facebooka jest co najmniej dziwna – serwis w obliczu malejącej popularności, zamiast coraz bardziej podnosić swoją funkcjonalność, robi wręcz odwrotnie – jak się okazało z ustawień konta użytkownika znikła jedna, aczkolwiek istotna dla części użytkowników, funkcja usunięcia historii wyszukiwania.

Od razu część ludzi zainteresowała się tajemniczym zniknięciem funkcji oraz prośbą jej przywrócenia.

Najstarszy post wskazuje na to, że funkcja zniknęła w ubiegłą środę:

Facebook być może chciał w ten sposób ograniczyć możliwość zatarcia śladów poszukiwań użytkowników, co poniekąd można uważać za słuszne – co najmniej zadziwiające jest, że standardowe ustawienia pozwalają na przeglądanie czyjegoś prywatnego profilu bez pozostawienia żadnego śladu.

To nie my usunęliśmy funkcję…

Facebook jednak w naporze żądań użytkowników nie mógł pozostać obojętny i tajemnicze zniknięcie zrzucił na… błąd aplikacji. Zespół odpowiedzialny za utrzymanie serwisu zapowiedział też, że pracuje nad przywróceniem owego “ficzera”. Ciekawe tylko, dlaczego trwa to tak długo? Na pewno poinformujemy Was, gdy stosowna opcja zostanie przywrócona.

Dla tych, którzy nie wiedzieli o niej pokazujemy, gdzie znajdowała się poprzednio (zaczerpnięto z F-Secure):

Funkcja ta pojawiła się w wrześniu ubiegłego roku.

Źródło: WebSecurity.pl



Learn more about our offer

If you sell security solutions, are a distributor, authorized partner or developer and would like to share your portfolio with a group of potential customers, advertise an event, software, hardware or other services on AVLab - simply write to us. Or maybe you had to deal with ransomware? We can also help you decrypt your files.
Read more

We use Google Cloud Translation and Gengo API’s to translate articles with exception of our comparative tests.