Powraca oszustwo na Facebooku: „Kto odwiedza Twój profil na FB”

22 lipca 2020

Nie ma możliwości sprawdzenia kto odwiedzał Twój profil na Faceboku!

Powraca stare oszustwo w nowej odsłonie polegające na zwabieniu fejsbukowicza na szkodliwą stronę internetową. Zaczyna się niewinnie. Od łańcuszka. Wiadomość o „magicznym sposobie sprawdzenia listy osób, które podobno odwiedzają Twój profil”, udostępniają ludzie, którzy nie zdają sobie sprawy, że mogą zaszkodzić innym użytkownikom.

Takie informacje mogą pojawić się na tablicach Twoich znajomych.

Autor tej złośliwej kampanii postarał się o nie najgorszą „weryfikację” swojej metody oszustwa. Niestety są ludzie, którzy dają się na to nabierać. Wiadomość brzmi tak:

Wreszcie! Zobacz, kto ogląda Twój profil na Facebooku

Z powodu odkrytego kilka dni temu błędu technicznego w systemach Facebooka, możliwe jest teraz uzyskanie dostępu do informacji o odwiedzających Twoją stronę profilową. Pomimo faktu, że Facebook zbiera te dane, to nie pokazuje ich użytkownikom.

Sprawdź czy lista odwiedzających Ciebie jest dostępna klikając przycisk "Kontynuuj" poniżej.
Na początku oszust próbuje wytłumaczyć, z jakiego powodu należy postępować według podanych instrukcji.

Test na „człowieczeństwo” polega na przeciągnięciu zielonego kwadracika do zakładek, czyli tak naprawdę skryptu otwierającego zewnętrzną stronę internetową.

Zielony kwadracik jest skryptem z zaszytym kodem otwierającym nową stronę internetową.

Jeśli użytkownik upora się z tą bardzo niewygodną metodą, ukrywającą otworzenie strony internetowej, to zobaczy, że musi wykonać jeszcze jeden krok:

Obrazki pobierane są dynamicznie. Będą zmieniać się za każdym razem.

Po kliknięciu w dowolny obrazek następuje przekierowanie do strony afiliacyjnej. Oszuści zarabiają na kliknięciach, a użytkownik pozbywa się podanych danych, łącznie z adresem e-mail. W następstwie przekazania swoich danych, na adres mailowy będą dostarczane nachalne wiadomości, reklamy, zachęcające do kupienia produktów.

Imię, nazwisko, adres email... W dalszych krokach jest tego więcej, ale na tym poprzestaniemy.

Naszym Czytelnikom radzimy, aby poinformowali swoich znajomych o próbie wyłudzenia danych osobowych, jeżeli zobaczą na ich tablicy podobne informacje. Pobieranie listy znajomych, którzy rzekomo odwiedzają Twój profil nigdy nie było i nie będzie możliwe. Jest to perfidna, wredna i miałka metoda, którą stosuje się wyłącznie w jednym celu: przekonania użytkownika, że MUSI coś sprawdzić, choćby było to absurdalne i mało prawdopodobne.

PODZIEL SIĘ:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
AUTOR: Adrian Ścibor
Redaktor prowadzący AVLab.pl i CheckLab.pl.
guest
9 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
artur
artur
12 dni temu

Wlasnie to kliknalem,jak sie tego pozbyc . Prosze o pomoc

Paweł
Paweł
10 dni temu
To jest odpowiedź do  Adrian Ścibor

Czy oprócz tego skrypt instaluje jakiegoś wirusa na komputerze?

Paweł
Paweł
9 dni temu
To jest odpowiedź do  Adrian Ścibor

Obawiam się, że jednak instaluje. Skrypt ewidentnie przejął kontrolę nad moim kontem, regularnie rozsyła łańcuszek z mojego konta i nawet zmiana hasła nie pomaga 🙁 Z drugiej strony program antywirusowy nie wykrywa żadnych śmieci na komputerze więc już sam nie wiem.

Paweł
Paweł
9 dni temu
To jest odpowiedź do  Adrian Ścibor

Absolutnie nie podawałem danych logowania

Paweł
Paweł
9 dni temu
To jest odpowiedź do  Adrian Ścibor

Na liście aplikacji również nie figurują żadne pozycje.

Szymon
Szymon
5 dni temu
To jest odpowiedź do  Paweł

Mam identyczny problem… 🙁 ciągle na mojej osi pojawia się post, którego nigdy nie wstawiałem/udostępniałem… kasuje go i ukrywam i nic ciągle nachalnie wraca… czasem po kilka razy dziennie… i nawet po kilka razy z rzędu… co gorsze także pojawiają się nawet komentarze/odpowiedzi z tą sama treścią pod rożnymi postami na losowych grupach/stronach na fb… i to wszystko dzieje się bez mojej ingerencji… już miałem przez to nieprzyjemności… nie wiem co robić… mam już tego dość…a to ciągle mnie nęka 🙁 to coś przejęło kontrole nad moim kontem fb, regularnie rozsyła łańcuszek z mojego konta i nawet zmiana hasła nie pomaga… również na liście aplikacji nie figurują żadne pozycje… nie wiem co robić… na dodatek to jeszcze pod imieniem mojej strony firmowej na fb tez zaczęło to wysyłać… to same dziadostwo… i kolejne problemy/straty i nieprzyjemności mam ja i moja firma…… Czytaj więcej »

Newsletter

BĄDŹ ZAWSZE NA BIEŻĄCO!

Newsletter

ZAPISZ SIĘ NA POWIADOMIENIA
BĄDŹ ZAWSZE NA BIEŻĄCO!
zapisz się

Bitdefender GravityZone Webinarium

Dowiedz się, co eksperci mówią o GravityZone

POLECANE PRODUKTY

YUBIKEY

Klucze zabezpieczające

100% ochrony przed phishingiem

Newsletter

BĄDŹ ZAWSZE NA BIEŻĄCO!

Newsletter

ZAPISZ SIĘ NA POWIADOMIENIA
BĄDŹ ZAWSZE NA BIEŻĄCO!
zapisz się

Newsletter

BĄDŹ ZAWSZE NA BIEŻĄCO!

Newsletter

ZAPISZ SIĘ NA POWIADOMIENIA E-MAIL I ZAWSZE BĄDŹ NA BIEŻĄCO!
zapisz się

POLECANE PRODUKTY

YUBICO

Klucze zabezpieczające

SILNE UWIERZYTELNIANIE DWUSKŁADNIKOWE, WIELOSKŁADNIKOWE I BEZ HASŁA

Bitdefender GravityZone Webinarium

Dowiedz się, co eksperci mówią o GravityZone